Daegu Public Library competition

Author: Cristian Chierici

Software: Rhinoceros + V-ray + Photoshop

Description: The project for the new Daegu Gosan Public Library [by Kim Hyun Seok, Alberto Casarotto, Linda Larice] – a new hub of culture, knowledge and relationships – draws upon the idea of public “space”, which is open, visible and recognizable by anyone. The new library is organized in a courtyard building characterized by interior and exterior spatial dynamicity and flexibility, and especially by its recognizability. The building draws inspiration from and imitates the lightness of turning the pages of a book through the superimposition of four main floor slabs that partially fold in the wind. The urban space enters the building through one of the “pages” that touches the ground and becomes a new public space that can be organized for performances, recreational activities and cultural events.

El proyecto de la nueva Biblioteca Pública de Daegu Gosan – un nuevo centro de la cultura, el conocimiento y las relaciones – se basa en la idea del “espacio” público, el cual es abierto, visible y reconocible por cualquier persona. La nueva biblioteca se organiza en un edificio con patio caracterizado por un interior y exterior en dinamismo espacial y flexible, y sobre todo por ser fácilmente reconocible. El edificio se inspira e imita la ligereza de pasar las páginas de un libro a través de la superposición de cuatro losas del piso principal que parcialmente se doblan con el viento. El espacio urbano entra en el edificio a través de una de las “páginas” que toca el suelo y se convierte en un nuevo espacio público que se puede organizar para espectáculos, actividades recreativas y eventos culturales.

Advertisements